lauantai 12. syyskuuta 2009

Älä kiusaa mua!

Eilen postiluukustani kolahti ihka ensimmäinen Opettaja-lehteni (numero 37, 2009). Silmääni sattui s. 80 otsikko Nettikiusaamiselle suitset, jossa kerrotaan nettikiusaamisen yhdestä muodosta, kuvien ottamisesta kamerakännyköillä. Kuvia saatetaan esimerkiksi manipuloida ja levittää luvattomasti netissä.

Artikkelista käy ilmi, että useimmiten koulut yrittävät puuttua tämänkaltaiseen kiusaamiseen keskustelemalla kamerakännyköiden käytöstä oppitunneilla ja vanhempainilloissa, tai lähettämällä kotiin tiedotteen. Ainakin yhdessä koulussa Kajaanissa on käyttöön otettu astetta rajumpi keino, järjestyssääntöihin on kirjattu, että toisten oppilaiden ja opettajien kuvaaminen ja äänittäminen on kielletty koulun alueella. Poikkeuksena tietysti koulutyöhön liittyvä toiminta.

Löysin Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta kiusaamiseen liittyvää aineistoa joka on tarkoitettu kouluille ja kasvattajille, täytyypä pitää osoite tallessa tulevien tilanteiden varalta. Erityisesti minua liikutti minuutin mittainen video Lopeta nettikiusaaminen, jossa kuvattiin elävästi miten nettikiusaaminen voi ilmetä nykyään.

Toisen välitehtävän aiheena oli tutkia miten mediakasvatus-teema ilmenee eri viestimissä. Vaikka artikkelissa ja nettisivuilla onkin paneuduttu näinkin ikävään aiheeseen, niin mediaa itsessään ei ole tuomittu. On osattu nähdä, että ihmisten toiminta ja väärinkäyttö ovat niitä asioita joihin pitää saada parannusta.

6 kommenttia:

 1. Nää linkit toisten blogeissa on aina hyviä. Pitäis varmaan koota johonki vihkoon ylöskin tulevaa työtä varten!

  VastaaPoista
 2. Hyviä huomioita! Ei pitäisi syyttää välinettä siitä, mitä ihminen itse valitsee tehdä. :)

  Linkitän tämän tekstin blogissani :)

  VastaaPoista
 3. Nettikiusaamiseen puuttuminen, ja tietysti eritoten sen ennaltaehkäiseminen, on kyllä äärimmäisen tärkeää. Nykyään valtaosa Suomen lapsista ja nuorista viettää aikaa koulunpihojen lisäksi netissä, joten toki kiusaaminenkin muuttaa muotoaan.

  Video on kyllä liikuttava :')

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas kommenteistanne ja linkkauksesta :)

  VastaaPoista
 5. Jaa niin, olihan mä tän käyny jo lukemassa :D

  VastaaPoista