keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Herutuskuvat

Välitehtävän aiheena oli pohtia lasten ja nuorten "altistumista" medialle, ja miettiä onko jokin tietty lasten ja nuorten mediakulttuurin ilmiö herättänyt minussa huolta median vaikutuksista.

Käytän lähteenä Tarja Salokosken ja Anu Mustosen julkaisua Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin - katsaus tutkimuksiin sekä kansainvälisiin mediakasvatuksen ja - säätelyn käytäntöihin.

Julkaisusta käy ilmi se minkä varmasti kaikki ovat itsekin huomanneet: paljaan pinnan määrä televisiossa, musiikkivideoissa, peleissä ja lehdissä on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Tämä aiheuttaa sitä, että nuoret kokevat mediassa esitetyn seksistisen maailman normaalina.

Salokosken ja Mustosen mukaan mediassa seksi esitetään ilman kielteisiä seurauksia, mikä lisää halua itse olla seksuaalisesti aktiivisempi, mutta toisaalta se myös lisää vastuuttomuuden toimintamallia. Vaikutus voi näkyä myös kyynisenä asenteena perinteiseen seurustelusuhteeseen kuten avioliittoon.

Tutkimustietoa asiasta on kerännyt mm. Collins kollegoineen (2004), joka havaitsi 12 – 17-vuotiailla tehdyssä yhdysvaltalaisessa pitkittäistutkimuksessa, että seksuaalisten mediasisältöjen seuraaminen ennusti varhaisempia yhdyntäkokemuksia myös silloin, kun muut selittävät tekijät oli kontrolloitu.

Nuoret ottavat seksin täyttämästä mediasta mallia, ja omaa seksuaalisuutta halutaan korostaa. Monet lukijoistakin ovat varmasti törmänneet jossain vaiheessa esimerkksi ilmiöön nimeltä "herutuskuvat". Näillä tarkoitetaan yleensä kuvagallerioista löytyviä nuorten tyttöjen eroottissävytteisiä ja seksikkäitä kuvia. Hieman yllättävää saattaa olla, että monet nuoretkin ovat huolissaan tällaisista herutuskuvista, ja haluaisivat että ne poistettaisiin. He tiedostavat sen, että tällaisilla keinoilla toiset yrittävät olla vanhempia kuin ovatkaan, ja pelkäävät että toiset ottavat käytöksestä mallia.

Kadunvarsillakin näkee uhkeita ja laihoja malleja keikistelemässä alusvaatteisillaan tai bikineissä. Lapsetkaan eivät voi välttyä näkemästä näitä. Samoin internetissä voi törmätä kaikenlaiseen vaikka surffailisikin "turvallisilla sivuilla". Tältä näkökantilta katsoessa näyttää siltä, että lapset altistuvat seksistiselle maailmankuvalle jo hyvin varhain, eikä siis ole ihme että he kokevat sen "normiksi".

Lopuksi vielä yksi ote samasta julkaisusta:
"Myös sukupuolirooleihin liittyvät stereotypiat erityisesti tytöillä voimistavat mediassa vallalla olevaa käsitystä siitä, että naisen ei tule olla miehiä parempia erityisesti, jos he ovat naimisissa tai seksuaalisessa suhteessa miehen kanssa."

2 kommenttia:

  1. "Vaikutus voi näkyä myös kyynisenä asenteena perinteiseen seurustelusuhteeseen kuten avioliittoon. "

    Tätä pidän vain hyvin myönteisenä kehityksenä. Jos avioliitto on joskus nähty "perinteisenä seurustelusuhteena", sehän tarkoittaa vain käytännössä nopeasti ja huolettomasti solmittuja avioliittoja ja ajan hengen mukaisesti erittäin suurta kynnystä koskaan purkaa tuota avioliittoa. En pidä ollenkaan huonona, että nuoret seurustelevat pidempään ja pohtivat sitoutumistaan tarkkaan eivätkä säntää suin päin naimisiin, vaikka joissakin hihhulipiireisä teiniavioliitot ovatkin yhä yleisiä (18-vuotias on vielä teini, siitä ei yli pääse).

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti Maria! Olen ihan samaa mieltä, on hyvä seurustella pidempään ja vasta sitten "sitoutua lopullisesti". Artikkelissa oli nähtävissä sellaista sävyä, että nuoret saattaisivat ihannoida enemmän irtosuhteita ja muita lyhyitä suhteita, kuin pitkää ja vakaata seurustelusuhdetta. Tältä kantilta katsottuna olen kyllä enemmän vastuullisuuden kannalla.

    VastaaPoista