lauantai 26. syyskuuta 2009

Monkey sees, monkey believes

Tällä kertaa välitehtävän aiheena oli pohtia omaa medialukutaitoaan. Yhden medialukutaidon määritelmän mukaan: "Medialukutaitoinen ihminen osaa käyttää mediaa, kykenee ilmaisemaan itseään medialla, osaa arvioida kriittisesti mediaesityksiä ja ymmärtää mediakulttuurin ilmiöitä, kuten julkisuus tai brändäys."

Median käyttötaitoni on varmaan kohtuullisella tasolla, kirjoitanhan tätäkin blogia :) Brändäyksellä taas ei tunnu tässä elämäntilanteessa olevan niin suurta merkitystä, sillä kaupasta tarttuu mukaan lähinnä edullisimmat tuotteet. Lehtiä ym. kohtaan olen suht kriittinen. Lehtien ja nettijuttujen otsikot on usein selvästi tehty provosoiviksi, jotta useampi ihminen päätyisi lukemaan artikkeleja. Itse tekstitkin kertovat korkeintaan yhden puolen asioista.

Vaikka haluankin ajatella itseni kriittisenä ja medialukutaitoisena ihmisenä, olen kyllä huomannut, että jään tavoitteesta joskus kauas. Netistä tietoa etsiessäni saatan antaa enemmän painoarvoa tiedolle, joka on sopusoinnussa oman käsitykseni kanssa. Wikipediaa luen varsin huolettomasti, vaikka tiedän hyvin että esim. matematiikan puolella on paljon virheitä. Jos artikkelissa on enemmän kuin pari kirjoitusvirhettä, niin pidän sitä paljon epäluotettavampana kuin jos teksti olisi huoliteltua.

En juurikaan luota siihen mitä ihmiset kirjoittelevat foorumeille. Esimerkiksi jos vaikka etsin lemmikkeihin liittyvää tietoa, niin en luota edes suosittuihin foorumeihin joille myös kasvattajat kirjoittavat. Ennemmin luen kasvattajien omia sivuja, ja kaikkein mieluiten keskustelen henkilökohtaisesti heidän kanssaan.

Mitähän vielä, ah Facebook! Se näytti nousseen esille keskustelussa ainakin Moodlen puolella. Minusta Facebookiin ei kannata olla liittymättä vain sen takia, ettei halua itseään nettiin. Miksikö? Koska a) sinne voi rekisteröityä feikkinimellä ja b) ei ole pakko laittaa kuvaa. Itse olen kyllä omalla nimelläni ja kuvallani, mutta olen lajitellut ystäviä ja tuttuja erilaisiin ryhmiin. Näille ryhmille on sitten omat asetukset kuka näkee mitäkin. Mietin tietysti jokaista postausta kirjoittaessani, että onko tämä asia sellainen jonka voi julkisesti kertoa, ja voisiko se edes olla jostakusta kiinnostavaa :)

1 kommentti:

  1. Harvat vaan rekisteröityy sinne feikkinimellä, mut saisivat tehdä niin ni ois helpompi pitää kaikkiin yhteyksiä :) Just pari päivää sitten huomasin, et tuntu jotenki "vaikeelta" sopia monen ihmisen kanssa asioita ku ei voinutkaa tehdä sitä facebookissa, koska kaikki niistä eivät ole siellä. Facebookin kautta vaan nykyään saa aika useasti nopeammin vastauksia kuin sähköpostin...

    VastaaPoista