torstai 15. lokakuuta 2009

Harmitonta pilailua vai ikuiset arvet?

Nettikiusaaminen on usein jatkoa koulukiusaamiselle. Kasvottomana on helpompi olla ilkeä, varsinkin kun vanhemmat loistavat poissaolollaan ja ilkeilyt ja kuvat niittävät julkisuutta. Mutta voisiko kasvottomana myös mennä helpommin väliin, kieltäytyä katsomasta vierestä? Rohkeita arjen sankareita kaivataan!

Kiusatun kannattaa tallentaa saamansa kuvat ja viestit todistusaineistoksi. Nettipalvelusta riippuen on mahdollista esim. estää tietyltä henkilöltä tulevat viestit, ilmoittaa ylläpidolle väärinkäytöstä, tai jos lakia on rikottu niin ilmoittaa poliisille. Kaikki eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että lain mukaan vaikkapa toista loukkaavan kuvan julkaiseminen netissä on laitonta.
   Joka oikeudettomasti
  1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai
  2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
 Rikoslaki, 24: 8 §
MLL:n sivuilta löytyy tästäkin aiheesta havainnollistavaa matskua: http://vanhemmat.mll.fi/lapsetjamedia/nettielamaa_videot_01.php

Parasta olisi tietysti saada (netti)kiusaaminen ehkäistyä ennen kuin se alkaakaan. Hyvä projekti vanhemmille/sisaruksille/ym. voisi olla se, että he menevät yhdessä lapsen/nuoren kanssa vaikkapa keskustelupalstoille. Vanhemmat voisivat opettaa miten ollaan fiksusti vuorovaikutuksessa, ja nuoret voisivat opettaa vanhemmilleen netin teknistä puolta.

Vaikka nyt on ollutkin puhe nuorista, niin myös aikuisten on hyvä välillä pysähtyä miettimään tekemisiään netissä. Ei aikuinenkaan saa haukkua toisia blogissaan, tai levittää "hassuja" kuvia työtovereistaan tms. Olkaa kiltisti! :)

Lähteet: Kynäslahti, Kupiainen & Lehtonen (toim.): Näkökulmia mediakasvatukseen. Mediakasvatusseuran julkaisuja 1/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti