perjantai 2. lokakuuta 2009

Kuvien media, median kuvia

Nämä välitehtävät tulevat nyt vähän väärässä järjestyksessä, raportoin nyt ensin välitehtävä 8:n, ja sitten siirryn pitämään tai ainakin yrittämään mediapaastoa (välitehtävä 7).

Välitehtävä 8:n aiheena oli tutkailla ympärilläni olevia kuvia. Kun tässä kotona katselen ympärilleni, näen murolautasen kuvan muropaketissa, valokuvia hyllyssä, lehtiä, kirjoja, dvd:itä, pelejä, muita tuotteita,... Kaikki koristeltu kuvin. Samoin meni minne vain "sivistyksen pariin", kuvat ovat valloittaneet alaa: yleiset merkit kuten liikennemerkit ja opasteet (ks. Riikan blogi), ruokatavarat kaupoissa ja yleinen kaupunkikuva mainoksineen (ks. Onden mietteet), jne.

Kauniit kuvat vaikkapa ruokatavaroissa ja pelien kansissa herättävät ainakin minussa ostohalua, toisaalta opiskelijana valitsen usein silti sen kaikkein halvimman. Halvimmassa ei yleensä ole juuri panostettu visuaaliseen ulkonäköön, jonka suunnitteleminen ja toteuttaminen maksaisi liikaa. Toisaalta on saman hintaisissakin tuotteissa eroja ulkonäössä.

Otan esimerkiksi pari näytönohjainta, Club3D:n Radeon 4770 ja XFX:n Radeon 4770. Periaatteessa ihan sama tuote kahdelta eri valmistajalta, mutta paketeissa on aika suuri ero. Club3D:n näytönohjain on pakattu vaatimattomaan, kuvattomaan, mustaan, ohuesta pahvista tehtyyn laatikkoon. XFX:n boksi puolestaan on hyvinkin houkuttelevan näköinen, ympäriinsä jonkinlaisilla scifi-henkisillä palkeilla (huom. ei tyttöjä!) kuvitettu, ja paksummasta pahvista tehty. Hinnat näyttäisivät vaihtelevan puolin ja toisin, mutta periaatteessa ne ovat saman hintaisia. Kumman ottaisin kaupasta mukaan? XFX:n.

Millainen mediaympäristöni sitten olisi ilman kuvia? Jaa-a, vaikea kuvitella televisiota ilman kuvaa (radio...), pelejä ilman kuvaa, kirjoja-- okei kirjoissani ei ole ollut pitkään aikaan kuvia :D Mutta varmaan olisi tylsemmän näköistä, jotenkin virikkeettömämpää. Ei se välttämättä huono olisi, ehkä tulisi enemmän tehtyä jotain muuta kuin puuhattua median äärellä.

Kuuntelin televisiota. Laitoin sen päälle ja yritin arvata mitä ohjelmia parhaillaan pyörii. Ensimmäiseltä kanavalta tuli hetki puhetta, ja sitten Emmerdalen musiikki. Ainakin jotain jäi siitäkin ohjelmasta jäljelle vaikka kuvan otti pois. Samaten muilla kanavilla, ääni välittää melko paljon viestejä. Rikostarinassa puhutaan aivan eri tavalla kuin komediassa. Samoin taustamusiikki tai sen puute luo tunnelmaa. Televisio-ohjelmia ei kuitenkaan ole tehty toimimaan ilman kuvaa, eikä pelkkä ääniraita välitä kaikkea informaatiota mitä kuvassa näkyisi (ilmeet, jokin tärkeä esine mikä nähdään mutta siitä ei puhuta, jne...)


Näin huonosti otetut kuvat saattavat
heikentää sisällön luotettavuutta :D

Viimeisenä osiona oli tutkia lehtiä. Selailin Aviisia, Opettajaa ja Mikrobittiä, ja kaikissa oli lähes joka sivulla ainakin jonkinlainen kuva. Kuvilla kiinnitetään huomio, tuetaan tekstiä, tai täytetään tilaa. Ilman kuvia nämä kolme lehteä tuntuisivat raskaammilta lukea, aivan kuin tekstiä olisi enemmän.

Nyt mediapaastolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti